Pagina wordt geladen ...
A+ a-
06 27 13 85 80 info@c95.nl

Chauffeur Betonmixer

Als je de cursus Chauffeur Betonmixer bij C95 gaat volgen ben je al in het bezit van je rijbewijs en wellicht heb je ook al op een vrachtwagen gereden.

Introductie lesstof

Het rijden met een betonmixer vergt andere rijkwaliteiten dan het rijden met een dieplader of een steenwagen. We rijden als chauffeur betonmixer met een vloeibare lading en eenbewegend gewicht. Tijdens het rijden draait de trommel naar rechts (vanaf de achterkant gezien) Het merendeel van de lading wil dan ook tegen de linkerkant van de trommel omhoog. Rekening houdend met een vijfassiger mixer met een lading van wel 35 ton heeft dit zeker invloed op het rijgedrag. Hoe rijd je op de rotonde en hoe verlaat je deze weer? Een bocht naar rechts zal anders aanvoelen dan een bocht naar links. De lading zal aan de chauffeurskant omhoog willen en daar ook het meeste gewicht op het chassis zetten: Met andere woorden, een bocht naar links zal minder het gevoel van overhellen geven dan een bocht naar rechts.

Een werkdag van een chauffeur betonmixer

Als je ’s morgens op de betoncetrale komt en je gaat laden let er op dat de trommel van de truckmixer leeg is. Er kan ’s nachts regenwater via de inlooptrechter in de trommel komen. Ook kan het zijn dat de avond ervoor de trommel te snel is leeggedraaid en dat er zich nog spoelwater in de trommel bevindt. “Leegdraaien” (op lossen zetten) alvorens je gaat laden moet dan ook routine te zijn aan het begin van de dag. Om de betonspetters aan het einde van de dag makkelijk van de truckmixer af te krijgen kunnen we de achterzijde beschermen met ontkistingsolie. (“Olie” die ook gebruikt wordt om de bekisting na verharding van het beton te kunnen halen zonder dat deze vastgeplakt zit)Op de bouwplaats zul je er op moeten letten dat je bepaalde zaken goed voor elkaar hebt. Zo is het verplicht om veiligheidsmiddelen te dragen, zoals helm, veilgheidschoenen of laarzen.

Voordat we gaan lossen laten we de specie nog even goed mengen, door de trommel volop te laten draaien. Ga ook mengen als je staat te wachten het stilstaan van de trommel geeft bij vloeibare mengsels altijd ontmenging; oftewel uitzakkingen. Uiteraard willen we toch een constante kwaliteit afleveren.

Na het lossen van de lading begint de terugrit. Voordat we vertrekken zorgen we er voor dat de goot en de uitlooptrechter is gereinigd. Dit doen we met water uit de watertank die op de auto aanwezig is. Let er dus op, dat de tank ‘smorgens bij het laden gevuld wordt. Met het reinigen voorkomen we dat resten betonspecie – die nog in de goot aanwezig is – geen schade kunnen toebrengen aan achteropkomend verkeer of het wegdek. Wees altijd voorzichtig met het schoonspuiten van de goot en doe dit op een plaats waarvoor de uitvoerder toestemming heeft gegeven.


Aan het einde van de werkdag kunnen, teruggekomen op de centrale, de restanten op diverse manieren gelost worden, te weten: in een recyclingmachine welke de betonspecie uitspoelt en waar schoon zand en grind overblijft of door het maken van betonblokken (grote legostenen) welke gebruikt kunnen worden voor scheidingswanden. Is de trommel leeg dan kunnen wij gaan spoelen op de spoelplaats en zorgen ervoor dat de truckmixer schoon en zonder betonresten aan de kant wordt gezet.

Bovenvermelde is een beknopte beschrijving van een werkdag voor elke betonmixerchauffeur. 

Tijdens de cursus is er ook veel aandacht voor veiligheidsinstructies en achtergrondinformatie over de grondstoffen. Om een professionele en bekwame betonmixerchauffeur te worden is het van belang de cursus Chauffeur Betonmixer te volgen.

Cursus Chauffeur Betonmixer Kosten

De kosten bedragen €135,00 p.p.

Deze prijs is incl. lunch, aan- en afmeldkosten CCV.

Direct aanmelden

Heeft u vragen?

Heeft u vragen voor ons? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier of bel of mail ons.

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Offerte aanvragen

Interesse in een e-learning cursus op locatie?
Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan.

Bijscholing

Commection kijkt samen met u welke bijscholing nodig is.
Plan uw bijscholing direct in aan de hand van ons cursus aanbod.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ons cursusaanbod? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsbrief.

sitemap | contact | privacy | Website door Webba