Code95 Cursussen

ADR basis, tank of herhaling

Om gevaarlijke stoffen veilig te vervoeren, is een groot aantal regels opgesteld. Deze regels gelden zowel nationaal als internationaal en zijn vastgelegd in het ADR. ADR staat voor ‘Accord européen relatif au transports international des marchandises Dangereuses par Route’. Het is een Europees verdrag voor het internationaal vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg.

Het is van groot belang dat chauffeurs weten wat ze moeten doen om veilig en verantwoord gevaarlijke stoffen te vervoeren. 

Je hebt in ieder geval een certificaat ADR basis nodig voor stukgoed. Dit certificaat kan aangevuld worden met de specialisatie Tank (als je met een tankauto rijdt) en/of de specialisatie Klasse 1 (explosief) of Klasse 7 (radioactief).

ADR Basis

Met het ADR basis certificaat mag je stukgoederen vervoeren in colli in hoeveelheden die boven de vrijstellingsgrenzen uitkomen. Hierbij kun je denken aan pallets met vaten, en het vervoeren van jerrycans. De vrijstellingseisen worden in de ADR geregeld en verschillen per stof. Behalve verpakte goederen mag je met dit certificaat ook bepaalde onverpakte gevaarlijke goederen vervoeren in een voertuig of container. Met een ADR certificaat basis mag je bovendien gevaarlijke stoffen in tankcontainers vervoeren of in MEGC’s (gas containers). Als de individuele inhoud daarvan per tank container of MEGC de 3000 liter niet overschrijdt.

ADR Basis + Tank

Door het certificaat ADR basis uit te breiden met Tank mag je naast alles wat in het ADR certificaat basis vermeld staat ook nog gevaarlijke stoffen vervoeren in tank- en batterijwagens met een inhoud van meer dan 1.000 liter en tank containers en MEGC’s (gas container) met een individuele inhoud van meer dan 3.000 liter. Denk hierbij aan vloeibare stoffen als benzine en olie, gas, stoffen in poedervorm en gevaarlijke afvalstoffen.

ADR Basis of Basis + Tank verlenging

Deze cursus is relevant als je je ADR basis certificaat of je ADR basis + tank certificaat wilt verlengen.

Opleidingsvarianten cursus ADR

  • De cursus wordt gegeven als reguliere dagcursus en is verplicht voor iedere chauffeur die gevaarlijke stoffen transporteert.
  • Volg je de cursus ADR inclusief dat betekent dit dat je aanwezig bent èn nascholingspunten voor code 95 behaalt.
  • Volg je de cursus ADR exclusief dan ben je aanwezig en voldoe je aan de Europese wetgeving waarbij nascholing verplicht voor ADR verplicht is, maar tellen de punten niet mee voor de nascholing van code 95.

Examens

De theorie-examens ADR Basis en ADR Tank worden afgenomen bij het CBR. Wij plannen de examens in overleg met de jou op de gewenste CBR examenlocatie. Bij voldoende beoordeling van het examen worden het ADR-certificaat Basis en het ADR-certificaat Tank uitgereikt. De certificaten hebben een geldigheidsduur van 5 jaar.

Zie onze cursusagenda voor locaties en data

Cursuslocaties ADR

Deze cursus verzorgen wij op onze cursuslocaties in:

Deze cursus op eigen locatie laten verzorgen?

Subsidiemogelijkheden

Voor deze opleiding zijn SOOB-subsidie mogelijkheden. Kijk hier voor meer informatie

Vakbekwaamheid Code 95

De 7 cursusuren van deze cursus tellen mee in het aantal verplichte nascholingsuren in het kader van Richtlijn Vakbekwaamheid voor Vrachtauto- en Buschauffeurs.

Aantal deelnemers

Aan de cursus ADR mogen 20 cursisten deelnemen.

Gebruik ons contactformulier voor vragen

Scroll naar boven
Begin gesprek
Meer weten? Vraag het mij!
Hallo. We helpen je graag verder via Whatsapp. We zijn ma t/m vrij bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur. Stel je vraag of deel je ervaring met ons.